Založ si blog

Objekt 221, druhé národné divadlo

Obyvatelia mestskej časti Bratislava-Vrakuňa poznajú tento objekt stojaci v centre pešej zóny na Poľnohospodárskej ulici už veľmi dobre. Napokon niektorí okolo neho denne prechádzajú už niekoľko rokov, nikto si snáď ani nepamätá, kedy sa vlastne začal stavať. Bolo to ešte pred 20 rokmi, keď sa vo veľkom stavala nová Vrakuňa.

Samotný objekt 221 už pred 20 rokmi bol plánovaný ako polyfunkčný a okrem iného mal slúžiť ako kultúrny dom. Pôvodný bol zbúraný spolu s veľkou časťou rodinných domov koncom 80 rokov, kedy bola táto časť Vrakune nanovo vystavaná. Takzvaná 221 sa stavala až do roku 1990, kedy boli pozastavené peniaze na stavby tohto typu. Bola dofinacovaná už len výstavba bytov a škôl. V roku 1991 teda zostal objekt 221 rozostavaný vo forme železobetónového skeletu. Samotnú stavbu v tom čase už vlastnilo Hlavné mesto Bratislava, ktoré ju v roku 2002 bezplatne previedlo do vlastníctva mestskej časti Bratislava-Vrakuňa.
Od roku 1992, až do roku 2000 sa pokúšalo vedenie mestskej časti nájsť spoluinvestora na dokončenie rozostavaného objektu. Existovalo aj druhé riešenie, ktoré hovorilo o tom, že stavba ako taká sa zbúra. To by však stálo 8 mil. korún. Vtedajšie zastupiteľstvo, ktoré vtedy viedla starostka Lacková zbúranie neschválilo. Objekt sa teda mal dobudovať. Všetký prípravy aj s vydaním stavebného povolenia však trvali až do roku 2002, kedy začali práce na prvej etape dokončenia objektu. Tá sa však dostala len do podoby opláštenia a tým uzatvorenia stavby. Na úpravách vnútri budovy sa práce nerobili. Výstavba sa tak v roku 2003 opäť zastavila.
Keďže mestská časť nemala peniaze na dostavbu objektu 221, hľadal sa stále investor, ktorý by časť objektu odkúpil, prípadne by bol predaný celý objekt. Peniaze z predaja, by sa už „opäť“ viazali na výstavbu kultúrneho domu, ktorý Vrakuňa stále nemala. V tom čase pani starostka Lacková chcela zmeniť územný plán Vrakune tak, že sa nový kultúrny dom postaví na nábreží Malého Dunaja, ako súčasť veľkej výstavby. Bližšie o tomto pláne bolo písané v predošlých blogoch.

Keďže sa stále nedarilo nájsť investora, ktorý by kúpil rozostavaný objekt, v roku 2005 vznikol druhý projekt, ktorý zamýšlal dostavbu objektu 221 pre využitie samosprávou na sídlo miestneho úradu, mala tu byť sobášna sieň, knižnica, sála na kultúrne podujatia, reštaurácia a banka. Tiež tu mala mať sídlo správcovská spoločnosť Spokojné Bývanie, ktorá je zriadená mestskou časťou. A tiež pár administratívnych a obchodných priestorov a päť bytov. Na toto dokončenie stavby sa však nepodarilo nájsť dostatočné množstvo finančných prostriedkov, ani formou finančného úveru so založenou nehnutelnosťou terajšieho miestneho úradu na Šíravskej ulici. Túto variantu však poslanci mestskej časti zamietli. A tak objekt 221 stál uzatvorený a nedokončený. Občas sa zobral úver na práce na objekte. Pár mesiacov pred každými komunálnymi voľbami sa v dostavbe pokračovalo. V roku 2008 existovala zmluva so spoločnosťou IB Group, s.r.o., ktorá mala mať v objekte len kancelárie. V stavbe sa však nepokračovalo.

Takto pred koncom roka 2009 sa vrakunčania dozvedeli, že sa opäť našiel investor na dostavbu. Napokon, opäť sa blížili voľby, ktoré sú teraz už pred dverami. Na jar sa skutočne začalo s prácami, celé pôvodné zasklenie bolo vyburané, ako aj časti obvodových stien. Väčšina okoloidúcich obyvateľov len neveriacky krútilo hlavami nad tým, ako sa už hotová časť opäť búra. Veď každá časť dostavby stála milióny.
Na stavbe sa stále pokračuje, z predvolebných materiálov pána Ladislava Faturu(nezávislý kandidát na starostu), tiež Milana Šindlera(KDH) sa však dozvedáme, že sme objekt 221 „už dostavali“! Na stavbe sa však stále pracuje! Dokazujú to aj tieto fotografie, ktoré nie su staršie ako 2 dni.

Objekt 221 - 19.11.2010

Objekt 221 - 19.11.2010

Objekt 221 - 19.11.2010

Niektoré tvrdenia sa teda naozaj odlišujú, kde je teda pravda? Prišli sme napokon o plánovaný kultúrny dom?

Kolaudácia – konkrétne pán ešte súčasný starosta Ladislav Fatura v rozhovore v TV Bratislava z polovice septembra hovoril o dokončení objektu do apríla 2011. Milan Šindler(KDH) však v posledných Vrakunských listoch hovoril o termíne január 2011. Doteraz nie su hotové vonkajšie omietky a zateplenie. Stále je tam veľmi málo pracovníkov, zima je pred dverami. Keď začne snežiť, pršať, mrznúť, nemôžu dokončovať fasádu objektu, pretože je to v rozpore s technologickým postupom.

Kultúrny dom – pôvodne mal slúžiť ako kultúrny stánok pre Vrakuňu. Investor, ktorý objekt dostavuje, vlastní 40% plochy objektu a 60% vlastní mestská časť. Lenže v objekte má byť teraz 34 bytov, tie majú byť 1 a 2 izbové. Ak tam teda bude kultúrna sála, v ktorej sa môžu konať rôzne akcie a podujatia, nesmú byť príliš hlučné. Podľa verejnej vyhlášky o 22.00 začína nočný kľud. Kto bude chcieť bývať v tomto objekte keď sa dole budú konať hlučné podujatia?

Parkovanie – objekt 221 stojí v strede pešej zóny, okolo sú panelákové domy. Je tu teda nedostatok parkovacích miest pre obyvateľov. S objektom 221 sa má vybudovať parkovisko pre 70 áut. Takže na mieste, kde sa majú ľudia prechádzať a malo byť viac zelene, bude veľká betónová plocha. 34 miest na parkovanie zo 70 bude pre obyvateľov bytov z objektu 221. Zvyšných 36 miest bude pre obyvateľov priľahlej ulice. Takže budeme mať ďalšiu nechutnú obrovskú betónovú plochu pod oknami, namiesto stromov a trávy.

Verme, že v prvom štvrťroku 2011 bude naozaj objekt 221 otvorený a že okrem 34 bytov a obchodných priestorov, bude v objekte aj priestor pre kultúru. Projekt 221 sa stavia cez 20 rokov, musel zhltnúť státisíce eur, časť z nich išla na skládku pri zmene využitia. Pre mňa, ako vrakunčana je to dĺžkou výstavby podobná stavba ako nové národné divadlo v Bratislave. Dlhé roky stálo pre nedostatočné financovanie, len v prípade Vrakune sa z kultúrneho domu stal obytný dom s doplnkovou funkciou. Nemyslím, si že je na mieste velebiť pána Milana Šindlera polanca za KDH za nájdenie investora na dostavbu. Pri hľadaní na internete sa dá nájsť celkom vtipný volebný popis pri jeho mene na rok starom volebnom letáku, kde má prívlastok „milovníka poriadku, ktorého roky trápi rozostavaný polyfunkčný objekt 221“. Mňa mrzí, že človek ktorý je milovník poriadku sa asi zaujímal len o objekt 221 a nie napríklad o špinu na uliciach Vrakune, zhorené koše a špinu v parku (doteraz tam hnije lístie, ktore niekto sice pohrabal, ale nechal to tak). Snáď bude objekt 221 naozaj slúžiť všetkým vrakunčanom na kultúru a nedozvieme sa ďalšiu zmenu účelu, ktorá su udiala v objekte.

Vyúčtovací šok

06.07.2011

Práve z neho sme sa už po mesiaci mohli spamätať. 31. máj je každoročný termín, do ktorého je správca nehnuteľnosti povinný poslať majiteľom bytov vyúčtovanie za predchádzajúci kalendárny rok. Väčšinou toto vyúčtovanie posiela správca poštou. Veď prečo by nedal zarobiť pošte, keď už potrebuje potvrdenie o prebratí. Dokonca niektorí správcovia ako v tomto [...]

A máme po komunálkach

30.11.2010

Ako som písal v predošlých blogoch, budem v nich pokračovať práve preto, že tém je naozaj dosť a nielen v mojom okolí. Sú veci, o ktorých by sme podľa mňa mali hovoriť, pretože sa nás týkajú. V sobotu sa o 20.00 uzatvorili volebné miestnosti. Celoslovenská účasť tesne pod 50%(49,69%), priemer síce pekný, ale Bratislava má len 33,57% a Košice ešte o čosi menej 33,47%. [...]

Tak ako, sneží?

28.11.2010

Ako sa zdá, na celom území Slovenska, dokonca aj v Bratislave. U nás v Bratislave, ale ani v celom našom samosprávnom kraji (VUC) nikto pluh ešte nevidel. Ráno to bude opäť zábava a budú nám tlačiť „kaleráby“ ako všetko zvládajú. V Bratislave po novom má práve zimnú údžbu zabezpečovať spoločnosť A.R.K technické služby, ktorú vybrala verejnú súťaž. [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Peter Řehánek

O tom čo vidím okolo seba, občas absurdné ale žial pravdivé. Rodený Bratislavčan, On-line marketér.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 51755x
Priemerná čítanosť článkov: 2724x

Autor blogu

Kategórie