Založ si blog

Stúpajúca cena tepla vs. cena plynu

Dnes sa objavila opäť správa, že teplo od veľkovýrobcov pôjde hore o 5-8%. Ak by stúplo len o 1%, tak si poviem, že stúpa DPH, musí teda ísť aj cena tepla. Pomaly nie je rok, aby cena tepla nestúpala. Zvyčajne to zdôvodňujú tým, že stúpa nákupná cena plynu. Popravde, chcel by som vidieť tabuľku, koľko stál plyn v nákupe a distribúcii za posledných 10-15 rokov. Kedže klesá kurz dolára, v ktorom sa plyn nakupuje malo by to niečo spraviť aj s cenou plynu.

Stále viac si hovorím, čo všetko do ceny tepla regulačný úrad započítava. Spaľujeme snáď plynu každý rok viac pri výrobe tepla? Najhoršie na tom je, že každý odberateľ musel objednať určité množstvo tepla na 3 roky vopred. Pri nevyčerpaní objednaného tepla však zaplatí fixnú časť v plnej výške. Posledné dva roky sa však vo veľkom zatepľuje. Keďže domy čiastočne šetria zateplením, veľkovýrobcom tepla klesá zisk. Určite aj preto asi žiadali fixovať objednané množstvo tepla na najbližišie 3 roky. Dom sa zateplí, ale objednané teplo sa už znížiť nedá. Predpokladám, že náš dom dlhodobo objednáva viac tepla ako potrebuje. O tejto skutočnosti totiž správca s nami nikdy nediskutoval. Nemal dôvod nikdy diskutovať, ako čo najlepšie ušetriť teplo a tlačí nás len do zateplenia.

Tak sa pýtam, prečo teraz nevystúpi pán Marek Hargaš (poslanec mestskej časti Vrakuňa, poslanec mesta Bratislava za mestskú časť Vrakuňa, bývalý konateľ spoločnosti Spokoné Bývanie do 30.9.2010 a hlavne človek, ktorý je spätý s veľkovýrobcami tepla – suveréne vystupuje ako ich hovorca, atď.) a nepovie, prečo vlastne stúpa cena tepla? Pán Hargaš otvorene tento rok v televízii viackrát hovoril o tom, ako sa časť nákladov rozpočíta ostatným domom, do ktorých dodáva teplo veľkovýroca a aké to bude veľmi nevýhodné, ak sa jeden z nich odpojí od prenosovej sústavy tepla z kotolne, ako sa odpojenie neoplatí a podobne.

Ja sám som zástupcom domu, ktorý je ešte stále v správe spoločnosti Spokojné Bývanie, s.r.o. Už zmienený pán Hargaš od januára až do polovice júna tohto roka blokoval výstavbu našej domovej kotolne, ktorú sme si schválili este v roku 2009. Hľadal riešenia prečo nebude efektívna, ako ju preplatíme a hlavne, aké drahé teplo budeme vyrábať. Napokon zverejnil našu zaplatenú štúdiu tretej nezúčastnenej strane, samozrejme bez nášho súhlasu. Niekto tu má evidentný záujem, aby sa dom neodpojil, vyrábal si teplo a teplú vodu sám, keďže stále nemáme stavebné povolenie! Snáď sa stavebný úrad mestskej časti spamätá, povolenie nám udelí a my budeme mať vlastnú kotolňu ešte tento rok, jej výstavbu totiž stále stíhame. Necelé 2 km od nás je dom, ktorý sa nachádza v MČ Podunájske Biskupice, začínali v čase keď sme začali s riešením kotolne aj my, ich kotolňa súčasne stojí a je bez problémov funkčná od septembra 2010.

Som rád, že sledujete môj blog. Bratislava-Vrakuňa, ale aj Bratislava samotná potrebuje zmenu, už 27.11.2010 sú tu komunálne voľby. Choďte prosím voliť a nenechajte rozhodovanie v rukách tých, ktorí nemajú záujem riesiť požiadavky občanov. Myslite na to, prečo volíte daných kandidátov.

Vyúčtovací šok

06.07.2011

Práve z neho sme sa už po mesiaci mohli spamätať. 31. máj je každoročný termín, do ktorého je správca nehnuteľnosti povinný poslať majiteľom bytov vyúčtovanie za predchádzajúci kalendárny rok. Väčšinou toto vyúčtovanie posiela správca poštou. Veď prečo by nedal zarobiť pošte, keď už potrebuje potvrdenie o prebratí. Dokonca niektorí správcovia ako v tomto [...]

A máme po komunálkach

30.11.2010

Ako som písal v predošlých blogoch, budem v nich pokračovať práve preto, že tém je naozaj dosť a nielen v mojom okolí. Sú veci, o ktorých by sme podľa mňa mali hovoriť, pretože sa nás týkajú. V sobotu sa o 20.00 uzatvorili volebné miestnosti. Celoslovenská účasť tesne pod 50%(49,69%), priemer síce pekný, ale Bratislava má len 33,57% a Košice ešte o čosi menej 33,47%. [...]

Tak ako, sneží?

28.11.2010

Ako sa zdá, na celom území Slovenska, dokonca aj v Bratislave. U nás v Bratislave, ale ani v celom našom samosprávnom kraji (VUC) nikto pluh ešte nevidel. Ráno to bude opäť zábava a budú nám tlačiť „kaleráby“ ako všetko zvládajú. V Bratislave po novom má práve zimnú údžbu zabezpečovať spoločnosť A.R.K technické služby, ktorú vybrala verejnú súťaž. [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Peter Řehánek

O tom čo vidím okolo seba, občas absurdné ale žial pravdivé. Rodený Bratislavčan, On-line marketér.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 51756x
Priemerná čítanosť článkov: 2724x

Autor blogu

Kategórie