Založ si blog

Kde sú nové okná za 700.000€ pre základné školy?

Mestskej časti Bratislava – Vrakuňa hrozí ďalší škandál. Tento rok mali byť vymenené staré okná za nové plastové na troch základných školách – Železničnej, Rajčianskej a Žitavskej. Mestská časť mala na túto dôležitú výmenu dosť peňazí z predaja rozvodných sietí tepla spoločnosti Thermming, ktora taktiež vlastní, prevádzkuje a „stále ešte“ prerába kotoňu na Železničnej na biomasu. Celkovo bola investícia vyčíslená na 700.000€. K samotnej výmene okien, ani k výberu dodávateľa neprišlo a to napriek tomu, že mestská časť Vrakuňa prostriedky mala.

Zastupiteľstvo sa 9.2.2010 v uznesení 434 dohodlo, že bude zostavená komisia na prípravu verejného obstarávania, ktorá sa zíde do 7 dní a začne riešiť verejné obstarávanie. Do komisie boli navrhnutí poslanci: pán Boris Šramko(KDH), Emil Benček, Anna Murárová(OK), Marek Hargaš(OK – „obdorník na všetko„), Jozef Valach(SDKU-DS) a Ladislav Kugler(SDKU-DS). Prvé rokovanie komisie zvolal prednosta miestneho úradu až o 41 dní. Nebolo teda dodržané uznesenie z 9.2.2010. Ako sa zdá, nikde neexistujú písomné zápisnice o priebehu, zúčastnených a ďalšom postupe členov komisie, ktorá sa mala dohodnúť na postupe prípravy a vyhláseniach verejnej súťaže. Čo sa podarilo zistiť je, že sa komisia dohodla na technickej špecifikácii dodaných okien – 5 komorový profil s prestupom tepla 1,01 s certifikátom ISO pre celú EU, záruka mala byť minimálne 5 rokov. Ďalšie stretnutie komisie sa malo uskutočniť 12.4.2010, komisia sa však zišla až 15.4.2010. Na toto stretnutie podľa informácií, ktoré máme, priniesol prednosta vypracovaný projekt na dodávku okien spoločnosťou Bajoprojekt, s.r.o. (predpokladáme, že samotná spoločnosť je súčasnému prednostovi blízka).  Na ďalšom zasadnutí komisie 20.5.2010 boli predložené 3 ponuky na organizovanie elektronickej aukcie. Na poslednom zasadnutí komisie 26.5.2010 bola vybraná na organizovanie verejnej súťaže spoločnosť E-aukcie, s.r.o., ktorej ponuka nebola akceptovateľná, pretože žiadala ako odmenu 4% z obstarávanej ceny diela.  Táto spoločnosť po týždni zmenila názor a chcela vykonať elektronickú aukciu pre mestskú časť prvé 3 mesiace zadarmo, aby preukázali kvalitu svojich služieb. Stanovili si aj podmienku podpisu  zmluvy na minimálne jeden rok. Zmluva sa nakoniec uzatvorila, za akých podmienok však nie je celkom jasné. Zostáva len dúfať, že nie sú tak nevýhodné ako pri dodávke software-u SAP, o ktorom som už písal.

Komisia sa už nestretla, spoločnosť E-aukcie, s.r.o. spustila verejné obstarávanie číslo 128/2010 zo dňa 7.7.2010 pod číslom 04446 . Ako sa tu môžeme dočítať, ponuky bolo možné predkladať až do 2.8.2010 do 12.00, a  v ten istý deň o 14.00 bolo neverejné otváranie ponúk. Koľko ich bolo predložených a od akých spoločností, nie je známe. Možno sa nezúčastnil nikto. Asi aj preto bolo spustené druhé kolo elektornickej aukcie, ktoré skončilo 27.10.2010. Druhé kolo elektronickej aukcie sa mi však na stránke www.e-vestník.sk nepodarilo nájsť. S akým výsledkom tiež nie je známe.

Je však známych veľa faktov, v súvislosti s ktorými si kladiem nasledovné otázky:

1. Prečo si kryjú chrbáty súčasní poslanci počas volebného obdobia, avšak pred voľbami, kedy sú opäť kandidátmi väčšinou za tie isté politické strany, hádžu chybu jeden na druhého?

Podľa mňa sú zodpovední za tieto podivné zmluvy všetci poslanci na čele s Marekom Hargašom a jeho Občianskymi Kandidátmi a poslancami za KDH – Borisom Šramko a SDKU-DS – Jozef Valach a Ladislav Kúgler, tak ako aj starosta Ladislav Fatura. Už pri vznikaní problému keď sa zišli namiesto o 7 dní, až o 41 dní,  neskôr keď mali ďalšie podozrenia na predraženie a neriešenie vecí, tak nekonali.

2. Prečo a za akých podmienok je uzatvorená zmluva na na elektronickú aukciu?

3. Prečo sa robí výberové konanie ne 3 školy ako celok a nie na každú zvlášť?

4. Má mestská časť ešte odložené peniaze vo výške 700.000€ na potrebnú rekonštrukciu?

Alebo sa po voľbách dozvieme, že sa minuli na iné, možno tiež nepotrebné veci ako je software SAP za viac ako 54.000€,o ktorom som už písal.

5. Nie je práve správcovská spoločnosť Spokojné Bývanie (aj na tú pride v mojom blogu) tá, ktorá by cez svojich dodávateľov mohla riešiť výmenu okien v najlepšej cene? Na to si sám odpoviem – nemohla, pretože žiaľ, ja som musel pre náš dom ako zástupca vlastníkov osloviť viac ako 7 spoločností na výmenu kopilitových stien za plastové okná. A tiež som s dodávateľmi riešil otázku efektivity a čo najvyššej kvality v adekvátnej cene. Pričom toto všetko mala ako náš správca práce Spokojné bývanie.

6. Prečo boli v aukcii zadané termíny platnosti ponúk do 17.9.2010 a prvé kolo aukcie bolo ukončené až 2.8.2010?

Počas tohtoročných letných prázdnin sa predsa mali okná už vymieňať.

7. Kto dodáva teplo do základných škôl?

Nie náhodou Thermming, ktorý má vo Vrakuni monopol na dodávku tepla a ktorému šéfuje regionálny riaditeľ  a poslanec mestskej časti Jozef Valach? Ak majú základné školy vlastné kotolne, tak nepredpokladám, že ich prevádzkuje sama a nie už spomenutý Thermming.

Mohol by som v týchto otázkach pokračovať, je ich naozaj veľa, ktoré by som mohol položiť.

Podľa mňa sú za vzniknutý problém zodpovední všetci súčasní poslanci, aj starosta. Nie je vymenené ani jedno okno, školám uniká teplo, deti majú zimu. Ak sa naozaj ukáže, že peniaze na rekonštrukciu boli použité inak, bude to najväčší tunel v histórii mestskej časti Vrakuňa.

Za pár dní sú voľby. Chodťe prosím voliť  a svojim hlasom potvrďte, resp. vyjadrite svoj názor súčasným poslancom, či súhlasíte s tým, čo robili za posledné štyri roky. Väčšina z nich už viac ako 8 rokov. Kandidujem práve preto, lebo nesúhlasím s tým, čo sa tu deje. Zároveň nesúhlasím s tým, ako sa správa celé vedenie mestskej časti a ako si presadzujú viac svoje záujmy ako záujmy obyvateľov Vrakune.

Vyúčtovací šok

06.07.2011

Práve z neho sme sa už po mesiaci mohli spamätať. 31. máj je každoročný termín, do ktorého je správca nehnuteľnosti povinný poslať majiteľom bytov vyúčtovanie za predchádzajúci kalendárny rok. Väčšinou toto vyúčtovanie posiela správca poštou. Veď prečo by nedal zarobiť pošte, keď už potrebuje potvrdenie o prebratí. Dokonca niektorí správcovia ako v tomto [...]

A máme po komunálkach

30.11.2010

Ako som písal v predošlých blogoch, budem v nich pokračovať práve preto, že tém je naozaj dosť a nielen v mojom okolí. Sú veci, o ktorých by sme podľa mňa mali hovoriť, pretože sa nás týkajú. V sobotu sa o 20.00 uzatvorili volebné miestnosti. Celoslovenská účasť tesne pod 50%(49,69%), priemer síce pekný, ale Bratislava má len 33,57% a Košice ešte o čosi menej 33,47%. [...]

Tak ako, sneží?

28.11.2010

Ako sa zdá, na celom území Slovenska, dokonca aj v Bratislave. U nás v Bratislave, ale ani v celom našom samosprávnom kraji (VUC) nikto pluh ešte nevidel. Ráno to bude opäť zábava a budú nám tlačiť „kaleráby“ ako všetko zvládajú. V Bratislave po novom má práve zimnú údžbu zabezpečovať spoločnosť A.R.K technické služby, ktorú vybrala verejnú súťaž. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Peter Řehánek

O tom čo vidím okolo seba, občas absurdné ale žial pravdivé. Rodený Bratislavčan, On-line marketér.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 51763x
Priemerná čítanosť článkov: 2724x

Autor blogu

Kategórie